Terapija pulsirajućim elektromagnetskim poljem koristi se nizovima elektromagnetskih impulsa koji pomažu kostima i tkivu te stimuliraju organe. Tehnika je stekla popularnost među sportašima zbog višestrukih prednosti. Sportaši teže optimalnom stanju kako bi smanjili ozljede dok održavaju zahtjevan režim vježbanja, a PEMF terapija pomaže u osiguranju najboljeg mogućeg fizičkog stanja. Iako se ne koriste kao medicinski uređaji, PEMF uređaji kao komplementarna metoda imaju mnogo prednosti.

 

Prednosti:

CIRKULACIJA

PEMF terapija ima višestruke prednosti za sportaše. Povećava razinu energije prirodnim mehanizmima, a budući kako se radi o neinvazivnoj tehnici, nema nuspojava. Korištenje PEMF-a dovodi do poboljšane cirkulacije koja potiče rast stanica i pravilnu funkciju različitih organa u tijelu. Osobe s boljom cirkulacijom imaju manju vjerojatnost od razvijanja različitih tegoba. PEMF pomaže i u povećanju razine kisika u krvi, što rezultira bržim i učinkovitijim metabolizmom.

PROTUUPALNO DJELOVANJE

Upala je korijen različitih problema i vječno je prisutna bojazan zbog velikih napora koje tijelo sportaša podnosi. PEMF potiče sintezu i aktivaciju proteina te drugih spojeva u tijelu koji povećavaju prirodnu sposobnost regeneracije tijela. PEMF terapija pomaže i kod smanjenja edema.

Sprečavajući otvrdnuće mišića, PEMF terapija smanjuje rizik od pokidanih ligamenata i mišića. Ujedno promiče brže zacjeljivanje ozljeda, što je izuzetno korisno za sportaše. Sportaši koriste PEMF kao pomoć pri oporavku, pogotovo na vrhunskoj razini takmičenja. Smanjena upala i povećani oporavak mišića znače da se sportaš može brže oporaviti i održati optimalnu razinu spremnosti.

MLIJEČNA KISELINA

Mišići su obično bolni i napeti nakon sportske aktivnosti. PEMF terapija pomaže u ublažavanju ovih i drugih učinaka intenzivne sportske aktivnosti, uključujući nakupljanje mliječne kiseline. Proizvodnja mliječne kiseline smanjuje se smanjenjem ili eliminacijom potrebe za anaerobnim disanjem. PEMF terapija stoga pomaže sportašu da se što brže oporavi od posljedica rigorozne tjelesne aktivnosti. Sportašima je potrebno dva do tri dana da se oporave od natjecanja. Međutim, korištenjem PEMF terapije proces se može ubrzati.

Magnetna terapija za sportaše (Muay Thai)

OZLJEDE

Nažalost, ozljede su česte kod sportaša. Zapravo, većina profesionalnih sportaša ili ima neku vrstu ozljede ili je u procesu oporavka od ozljede. PEMF terapija optimizira prirodne mehanizme tijela za suočavanje s tim ozljedama i njihovo rješavanje, a pomaže i u ublažavanju boli.

OKSIDATIVNI STRES

Oksidativni stres nastaje kada se tijelo ne može suprotstaviti štetnim učincima nakupljanja slobodnih radikala. PEMF terapija potiče dublji i obnavljajući san, kao i rad stanica. Tehnika pomaže povećanju fizičke snage i izdržljivosti čime se poboljšava motorička sposobnost.

ADENOZIN TRIFOSFAT (ATP)

PEMF dovodi do povećanja ATP-a u mozgu i mišićima. ATP je molekula koja je opisana kao energetska valuta tijela. Sportaši koji koriste PEMF manje su umorni i vjerojatnije će raditi na optimalnoj razini. PEMF terapija je neprocjenjivo rješenje za sportaše koji odlaze na daleka putovanja jer pomaže u smanjenju “jet laga” i održavanju sportaša na visokoj mentalnoj i fizičkoj spremnosti.

KAPACITET PLUĆA

PEMF također poboljšava kapacitet pluća. Veći kapacitet pluća vrlo je povoljan za sve tjelesne aktivnosti, a ljudi s velikim kapacitetom pluća također imaju bolje mentalne sposobnosti. U konačnici, veliki kapacitet pluća znači bolje opće stanje. Plivačima je povećan kapacitet pluća posebno koristan jer omogućava dulje zadržavanje daha u vodi, čime se manje iscrpljuju i općenito poboljšavaju svoje rezultate.

ISHRANA

Mnogo sportaša uzima dodatke prehrani kako bi bili sigurni da zadovoljavaju preporučene dnevne količine raznih hranjivih tvari. Stanice koje apsorbiraju hranjive tvari funkcioniraju učinkovitije kada je sportaš izložen PEMF terapiji.

MENTALNI ASPEKT

Stimuliranjem moždane aktivnosti valovima PEMF terapije povećava se fokusiranost, a bolja usredotočenost jača moral, interes i entuzijazam. PEMF pomaže sportašima da se lakše nose s mentalnim stresom koji prati takmičenja. Na ovaj način umanjuju se učinci glavobolja, migrena i drugih problema koji utječu na izvedbu sportaša. Generalno, PEMF pomaže sportašima da budu u najboljem mogućem mentalnom stanju za treninge i natjecanja.

Kada bi sportaši trebali korisiti PEMF terapiju?

Sportaši mogu koristiti PEMF terapiju prije vježbanja ili tijekom zagrijavanja zbog  sposobnosti terapije da stimulira tkiva i organe, kao i promicanja optimalnih fizioloških uvjeta za tjelesnu aktivnost. Zapravo, sama vježba zagrijavanja može se kombinirati s PEMF terapijom jer PEMF zagrijava mišiće i priprema cijelo tijelo za predstojeći napor. Može se koristiti i nakon  obavljenog treninga kako bi se ubrzao proces oporavka.

PEMF terapija je nezamjenjiv alat za sportaše zbog svojih pozitivnih učinaka na poboljšanje njihove izvedbe. Pomaže im kod ozljeda i u održavanju mentalne oštrine na najvišoj razini. Sportašima PEMF terapija donosi dodatnu prednost i povećava šanse za bolji rezultat, a označena je kao sigurna za korištenje jer nema nuspojava povezanih s njenom primjenom.

Prijavom na facebook ili newsletter dođite do vrijednih popusta i posebnih ponuda za članove!