Terapija pulsirajućim elektromagnetskim poljem (PEMF magnetoterapija) alternativna je i neinvazivna metoda koja može pomoći kod kronične boli, depresije, ozljeda, stresa i mnogih drugih stanja kod kojih konvencionalne metode ne postižu zadovoljavajuće rezultate.

PEMF uređaji emitiraju elektromagnetska polja i njihov je cilj potaknuti staničnu rezonanciju kako bi potaknuli stanice da reagiraju na proizvedeni izvor energije. Ciljaju se problematične stanice kako bi se revitalizirale. PEMF djeluje kao svojevrsni punjač. Kada se baterije stanica potpuno napune, stanice postaju prijenosnici energije. Ovo je razlog mogućeg prelaska energije na druge dijelove tijela.

Prednosti PEMF uređaja su neosporne, ali morate biti svjesni činjenice kako se oni razlikuju po snazi. Postoje PEMF uređaji niske razine kao i PEMF uređaji visoke razine snage. Iznimno je važno u potpunosti razumjeti svoje stanje, kao i zahtjeve koji iz tog stanja proizlaze, kako biste izabrali pravu alternativu. Naravno, to ne znači da ne možete koristiti oba tipa uređaja, pogotovo uređaje nižeg intenziteta.

TEHNIČKE RAZLIKE IZMEĐU PEMF UREĐAJA NISKE I VISOKE SNAGE

Glavna razlika između ovih PEMF uređaja se očituje u tome koliko se električne energije generira za stvaranje magnetskog polja. Oba uređaja prenose valove koji prolaze kroz stanice problematičnog područja i povećavaju kretanje elektrona unutar stanica. PEMF uređaji visokog intenziteta mnogo su jači i generiraju između 1000 i 50 000 Gausa. Što se frekvencija tiče, magnetoterapija niskog intenziteta koristi niže frekvencije s ciljem da pogodi i poremeti ciljane frekvencije na elektromagnetskom spektru. Nasuprot tome, uređaji visokog intenziteta koriste više frekvencije što im omogućuje da ometaju i pobuđuju sve frekvencije elektromagnetskog spektra odjednom.

Dodatno, postoji razlika u načinu na koji PEMF uređaji stvaraju magnetsko polje. Neki akademski radovi klasificiraju PEMF uređaje niskog intenziteta kao rezonantne sustave jer putem ponavljajućih valnih oblika isporučuju magnetsko polje. Za razliku od PEMF uređaja visokog intenziteta, proces u uređajima niskog intenziteta je kompjuteriziran. Oni isporučuju magnetska polja na zadanim frekvencijama koje općenito održavaju određeni ponavljajući valni oblik (sinus, square ili saw tooth) tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Moguće je promijeniti tip vala, ali promjena ima zanemariv efekt.

S druge strane, PEMF uređaji visokog intenziteta klasificiraju se kao impulsni sustavi jer isporučuju magnetsko polje putem impulsa koji se izbacuju naglim oslobađanjem energije. To je točka kada energija dosegne svoj vrhunac i osposobljava PEMF uređaje visokog intenziteta da stvaraju energiju u i oko stanice. Nakon toga slijede eho frekvencije znatno slabije veličine koje traju dok se snaga potpuno ne umanji.

Odluka o korištenju PEMF uređaja visoke ili niske snage ovisi o:
– ozbiljnosti vašeg stanja
– vremenskom ograničenju (dugoročni naspram kratkoročnih rezultata)
– cijeni uređaja.

PEMF UREĐAJI NISKE RAZINE SNAGE

TEŽINA VAŠEG STANJA

Kod PEMF uređaja niske snage mnogo je manje vjerojatno da će se pojaviti stanična rezonancija jer postoji relativno niska količina pražnjenja energije koja može utjecati na problem. Proizvedene frekvencije nisu inducirane kao u uređajima visoke razine. Umjesto toga, frekvencije prolaze kroz nekoliko kontaktnih točaka kako bi došle na pravo mjesto i u tom se procesu već oslobađa mnogo energije. Postoje akademski radovi u kojima se navodi da neki uređaji niskog intenziteta nisu PEMF magnetoterapija, već pružatelji PEMS terapije. PEMS terapija je terapija vrlo niskog intenziteta koja se obično koristi u tretiranju boli. Budući da su živci prijenosnici boli, PEMS blokira te signale. Međutim, kako je energetsko pražnjenje relativno malo, može prodrijeti u kožu samo 2 do 3 centimetra. U drugim slučajevima, može se potpuno umanjiti do trenutka kada dođe do problematične točke.

Zbog ovih razloga PEMF uređaji manje snage nisu pretjerano učinkoviti kod teških stanja poput ozbiljnih ozljeda ili jače, trajne i nepodnošljive kronične boli. Naprotiv, ako imate manji problem koji zahtijeva dulje vremensko razdoblje za rješavanje, svakako biste trebali odabrati PEMF uređaje niže razine snage.

Magnetoterapija: uređaji niske snage

VREMENSKO OGRANIČENJE

Budući da PEMF uređaji niske snage ispuštaju manje električne energije i za revitalizaciju stanica trebat će više vremena. U usporedbi s PEMF uređajima visoke snage potrebno je mnogo više vremena da se “napadne” problem. Kod uređaja niske snage ne postoji poseban mehanizam koji možete koristiti za induciranje stanične rezonancije. Otuda razlog zašto se koriste kao dodatna pomoć protiv manjih problema, poput problema sa spavanjem ili blage depresije. Jedno je sigurno, morate imati strpljenja jer je potrebno vrijeme da se pokažu učinci, stoga se nemojte obeshrabriti ako u prvim danima ili tjednima ne vidite nikakve mjerljive rezultate. Kod manjih problema moguće je da će trebati svega nekoliko dana po nekoliko kratkih tretmana za napredak. Međutim, za borbu protiv složenijih problema potrebno je uložiti više vremena i koristiti uređaj duže i češće svakoga dana.

Ako je ozbiljnost vašeg stanja relativno niska i niste vremenski ograničeni, onda bi podvrgavanje PEMF terapiji niske razine snage bilo idealno za Vas.

PEMF UREĐAJI VISOKE RAZINE SNAGE

TEŽINA VAŠEG STANJA

Uz visoku dozu energetskog pražnjenja, PEMF uređaji visoke snage najvjerojatnije će uspjeti proizvesti staničnu rezonanciju jer izravno pogađaju problem. Za razliku od PEMF uređaja niske snage, oni napadaju jezgru problema i nije moguće da se električno pražnjenje potpuno umanji prije nego što udari stanice.

Nevjerojatan učinak PEMF uređaja visoke snage uvelike je istražen u akademskim radovima. Kada veliko pražnjenje energije dođe do crvenih krvnih stanica, uzrokuje poskakivanje, čime se poboljšava imunološki odgovor. S druge strane, kada struja pogodi bijela krvna zrnca, potiče ih na povećanje veličine i mobilnosti, čime im omogućuje da budu učinkovitija u hvatanju bakterija i drugih patogena.

Korištenje PEMF uređaja visoke snage preporučuje se za kompliciranija stanja ili ako želite brže rješenje. Uglavnom se koriste u tretiranju ozlijeđenih tkiva i oštećenih kostiju.

 

VREMENSKO OGRANIČENJE

Ljudi koji koriste PEMF uređaje visoke snage obično vide rezultate nakon kraćeg vremenskog razdoblja. Jake električne struje uzburkaju problematična područja koja brzo reagiraju. To ne znači nužno da će vaša magnetoterapija trajati znatno kraće u usporedbi s korištenjem uređaja niske razine snage, ali trebala bi se smanjiti količina dnevnog vremena provedenog na terapiji.

Ako je vaše stanje teško i/ili ako ste vremenski ograničeni i želite što brže iskusiti dobrobiti terapije, preporučljivo bi bilo koristiti uređaje visoke razine snage.

Magnetoterapija: uređaji visoke snage

CIJENA PEMF UREĐAJA NISKE I VISOKE RAZINE SNAGE

Zbog sve veće popularnosti i upotrebe, postoji obilje PEMF uređaja koji se razlikuju u cijeni, snazi, dodacima, mogućnostima, životnom vijeku, itd.

Uobičajeni načini kroz koje se provodi PEMF magnetoterapija niske snage su PEMF prostirke na koje možete leći i imati tretman cijeloga tijela, manje kružne opcije poput PEMF prstenova koje možete staviti oko zapešća, glave ili gležnja i prijenosni PEMF jastučići. Većina uređaja je za osobnu upotrebu pa se mogu jednostavno kupiti. Cijene su niže od uređaja visoke snage, ali svejedno nisu zanemarive. Prosječna cijena kvalitetne prostirke s odličnim performansama je oko 2500 eura. Međutim, cijena može ići i do 6000 eura, što čini OMI Pads Mat uređaj za cijelo tijelo puno prikladnijom i povoljnijom opcijom.

S druge strane, prosječna cijena PEMF uređaja visoke snage je oko 25 000 eura. Značajna razlika u cijeni leži u činjenici kako su ovi uređaji strogo profesionalni i uglavnom ih nalazimo u bolničkim okruženjima.

 

Prijavom na facebook ili newsletter dođite do vrijednih popusta i posebnih ponuda za članove!